Καλέστε μας : 2107628207

Τι να επιλέξω; Laptop, Tablet ή Σταθερό Υπολογιστή;

Τι να επιλέξω; Laptop, Tablet ή Σταθερό Υπολογιστή;

Όλα εντάσσονται στην κατηγορία των προσωπικών υπολογιστών και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας τα τελευταία χρόνια. Στη δουλειά, στην ψυχαγωγία, στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει μέρος της ζωής μας που να μην έχει εμπλουτιστεί από την χρήση συσκευών τεχνολογίας.

Αν όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να τα έχουμε όλα, ποια συσκευή θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες μας;

Laptop, Notebook ή (Ελληνιστί) Φορητός Υπολογιστής

Οι φορητοί υπολογιστές είναι το νούμερο ένα εργαλείο των πωλητών, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών. Εύκολο στην μετακίνηση, με μεγάλο πλήθος λειτουργιών και σχεδόν όμοιο στην λειτουργία με τους σταθερούς υπολογιστές. Σχεδόν όμοιο γιατί δεν μπορεί να προσφέρει τις επιδόσεις και την επεκτασιμότητα ενός σταθερού υπολογιστή αλλά η φορητότητα του και το γεγονός πως δεν χρειάζεται εξωτερικά περιφερειακά (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη), το κάνουν άκρως ελκυστικό σε πολλές περιπτώσεις. Ανάλογα το μέγεθος τους κατατάσσονται: σε Netbooks (10-12 ίντσες), Ultrabooks (13-14 ίντσες) και Notebooks (15+ ίντσες). Συνήθως ανάλογα με το μέγεθος μεγαλώνει το πλήθος των χαρακτηριστικών, όπως και η επεξεργαστική ισχύς. Σύμφωνα με αυτή μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: Low-end (χαμηλής απόδοσης), Mid-range (μεσσίας απόδοσης), Business (επαγγελματικά) και Gaming (για παιχνίδια), με τα τελευταία να είναι τα ακριβότερα και πιο ισχυρά μοντέλα. Τα business φημίζονται για την στιβαρή κατασκευή τους, την σταθερότητα και την διάρκεια ζωής, δίνοντας συνήθως έμφαση στην διάρκεια μπαταρίας και την λειτουργικότητα.

Αν λοιπόν σας χρειάζεται ένας υπολογιστής που να μπορείτε να το πάρετε παντού και να κάνετε ότι εργασίες θα κάνατε σε έναν σταθερό υπολογιστή, τότε το notebook έχει φτιαχτεί για εσάς.

Tablet

Σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές, τα tablet έχουν μεγαλύτερη συγγένεια με τα κινητά τηλέφωνα παρά με τους κλασικούς υπολογιστές. Η ομοιότητα με τα κινητά τηλέφωνα είναι χαρακτηριστική θα έλεγα, καθώς τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα (iOS ή Android), έχουν το ίδιο τρόπο λειτουργίας και προσφέρουν πανομοιότυπες επιδόσεις με τους μικρούς συγγενείς τους. Από την άλλη προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη οθόνη και μπαταρία, που εκτινάσσει  την διάρκεια της μπαταρίας σε μέρες ολόκληρες! Με εξαίρεση κάποια Windows Tablets, στα υπόλοιπα είμαστε περιορισμένοι στις εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε από το App Store της συσκευής μας. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό. Μέσω των App Store έχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια. Ακόμα και εφαρμογές που για έναν υπολογιστή κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ, στο κινητό και το tablet μας μπορούμε να τις έχουμε δωρεάν (με διαφημίσεις ή μειωμένη λειτουργικότητα), ή με πολύ λίγα χρήματα. Ακόμα καλύτερο το κάνει το γεγονός πως οι εφαρμογές που θα αγοράσουμε είναι διαθέσιμες σε όλες μας τις συσκευές, για πάντα, αρκεί να χρησιμοποιούμε το ίδιο Apple ID/Google Account.

Εφόσον λοιπόν μας καλύπτουν οι εφαρμογές από το App Store, ένα tablet είναι μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική του φορητού υπολογιστή. Έχει περισσότερη ζωή μπαταρίας και η οθόνη αφής μας δίνει περισσότερη ελευθερία στον χειρισμό του. Για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν το κλασικό πληκτρολόγιο, υπάρχουν bluetooth πληκτρολόγια ειδικά για χρήση με το tablet σας.

Σταθερός Υπολογιστής, Desktop

Ο προκάτοχος όλων που δεν λέει να βγει απ' το προσκήνιο. Υπάρχουν πολλοί που δεν βλέπουν πλέον το νόημα αγοράς σταθερού υπολογιστή. Η αλήθεια είναι πως η πρόοδος των φορητών συσκευών είναι μεγάλη, δεν παύουν όμως να υπάρχουν πράγματα που ένας σταθερός υπολογιστής τα κάνει καλύτερα. Θα ξεκινήσω από το πιο προφανές, που είναι τα παιχνίδια. Οι απαιτήσεις των καινούριων παιχνιδιών συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες γραφικών. Για να ζήσεις όμως αυτή τη μοναδική εμπειρία χρειάζεσαι μια πάρα πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών, τόσο ισχυρή που το μέγεθος της και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσει της απαγορεύουν να τοποθετηθεί σε φορητό υπολογιστή. Επιπλέον, τα περισσότερα μέρη του υπολογιστή είναι εύκολα αντικαταστήσιμα ακόμα κι από έναν αρχάριο, κάτι που δεν συμβαίνει στις άλλες συσκευές. Στα περισσότερα laptop μπορείς να αλλάξεις μόνο την μνήμη RAM και τον σκληρό δίσκο, με πολύ προσοχή ίσως και τον επεξεργαστή και εξαιρετικά σπάνια την κάρτα γραφικών. Στα tablet από την άλλη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβάθμισης του hardware. Επειδή ακριβώς τα μέρη ενός σταθερού υπολογιστή είναι εύκολα στην πρόσβαση και αλλαγή, το κόστος επισκευής είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Για gamer θα έλεγα πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης, αλλά και για μη gamers οι σταθεροί υπολογιστές αποτελούν μια σίγουρη λύση για χρήση σε γραφεία και χώρους που δεν αλλάζουν συχνά. Αποτελεί καταπληκτικό μέσο να φτιάξεις κάτι που θα το κρατήσεις πολύ περισσότερα χρόνια από μια φορητή συσκευή, αναβαθμίζοντας μόνο τα μέρη που χρειάζεσαι.

Στο GeekOn θα βρείτε υπολογιστές, ανταλλακτικά και αξεσουάρ για όλη την γκάμα των συσκευών σας.

NewsLetter

Μείνετε συντονισμένοι για νέα, διαγωνισμούς και πλούσια δώρα!